Bouw je eigen handelsimperium met Anno 1800

Anno 1800 bordspel

Anno1800 is een resource management spel met als doel het machtigste handelsimperium op te bouwen. Je investeert in fabrieken, schepen en bouwt handelsroutes. Het bordspel is uitgegeven door 999games en is gebaseerd op de gelijknamige game van Ubisoft. Wij mochten het spel reviewen voor The Game Station

Algemene informatie

Soort spel: bordspel 

Aantal spelers: 2 – 4 personen

Spelduur: +/- 120 minuten

Vanaf leeftijd: 12 jaar

Uitgever: 999 games

Speluitleg

Anno 1800 mag niet ontbreken in de spellenkast van de expertspeler. Op de speeltafel ligt een bord met de verschillende fabrieken en schepen. Op deze fiches staat omschreven welke producten je nodig hebt om de fabriek of het schip in je eigen eiland te krijgen. Iedere speler heeft dan ook een eigen speelveld voor zich liggen en een overzichtskaart met resource management. Deze kaart helpt je door het spel heen en laat zien welke acties je in een beurt kan uitvoeren. Je kan bijvoorbeeld een nieuwe fabriek bouwen, een nieuwe handelsroute aanleggen tussen de Oude en Nieuwe wereld, meer werkkrachten naar je imperium laten komen, een stadsfeest organiseren of opdrachtkaarten spelen. De opdrachtkaarten krijg je aan het begin van het spel en laten zien welke producten je moet halen om een ‘beloning’ vrij te spelen. Een beloning kan van alles zijn. Zoals een goudstaaf in de vorm van een fiche of een ruiltoken waarmee je handel kan drijven met andere spelers. Als een speler zijn opdrachtkaarten heeft behaald, is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Degene met de meeste invloedspunten, wint het spel.

Review Anno 1800

In deze review gaan we dieper in op de volgende onderdelen:

  • Vormgeving
  • Moeilijkheidsgraad
  • Interactie 
  • Herspeelbaarheid 

Bij Anno 1800 strijd je om de plek als meest welvarende eiland. Tijdens dit spel waan je je volledig in de 19e eeuw door de manier waarop het spel is vormgegeven en volledig in het thema is gehuld. Qua moeilijkheidsgraag scoort dit spel hoog. Het valt in de categorie expertspellen en enige ervaring met bordspellen is dus wel vereist. Zeker tijdens een eerste keer spelen is het goed om er de tijd voor te nemen. Opzich is het geen ingewikkeld spel, maar je krijgt erg veel informatie en moet je acties goed overdenken. Strategisch inzicht is dus gewenst bij dit spel. Tijdens het spel heb je opzich niet heel veel interactie met andere spelers, maar je kan wel onderling goederen ruilen met behulp van ruiltokens. Buiten deze actie heb je niet veel interactie met de andere spelers. Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Kies je voor het vergroten van je scheepsvloot of ga je op ontdekkingsreis naar andere gebieden? Er is ontzettend veel keuze.

Individuele reviews

Kirsten: Het is even flink uitvogelen voor je het spel door hebt, maar de overzichtskaart voor resource management en acties helpen je op weg! Laat het boekje je niet afschrikken, want dit spel is echt fantastisch. Het geeft super veel uitdaging en de opdrachtkaarten maken dat het spel steeds anders is. Met twee personen een tikkeltje moeilijker, omdat je in dit spel ook nog wel eens afhankelijk bent van elkaar. Een mooi, tactisch spel!
⭐️8.5

Anthony: Het eerste spel waar ik aandachtig naar de speluitleg zat te luisteren. Het is veel informatie. Dat uur luisteren was het volledig waard! Mega goed spel, gigantisch veel manieren om het te spelen en je doel te bereiken. Één tip denk heel goed na over je acties op lange termijn. Neem niet zomaar afscheid van bepaalde fabrieken want dat kan je duur komen te staan. 
⭐️ 9

Maikel: Het is een uitgebreid spel met veel mogelijkheden. Als je eenmaal bezig bent, vergeet je de tijd. Je kan van andere spelers hun fabrieken gebruik maken en die interactie maakt het spel erg leuk. 
⭐️ 8

Annebelle: De speluitleg is uitgebreid en er zijn veel verschillende onderdelen om klaar te zetten. Ondanks de lange speluitleg, is het niet ingewikkeld. Het is vooral een heel uitgebreid spel. Ik vind het erg tof dat er zoveel mogelijkheden zijn en dat geen potje hetzelfde is. Wat mij betreft is het wel wat te uitdagend voor de casual speler.
⭐️ 8.5 

Anno 1800 bestellen? Kijk dan op de website van The Game Station.


Wil je niets missen?

Volg ons dan op Instagram of bekijk onze andere reviews.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *