Bordspel Paleo: (over)leven als een oermens

Bordspel Paleo

Bordspel Paleo is een coöperatief spel van 999games. Tijdens een potje waan je je in prehistorische tijden. Er dreigt overal gevaar: wilde dieren, stormen en andere volksstammen liggen op de loer. Elke speler speelt samen met een groep ‘mensen’ uit de stam (krijgers, uitvinders of bijvoorbeeld verkenners). Samen met de andere spelers probeer je de omgeving te verkennen. Maar heb je voldoende eten voor je volksstam als het donker wordt? Met dank aan @valhallaboardgames voor het beschikbaar stellen van dit spel. Paleo bestellen kan via hun webshop.

Algemene informatie 

Soort spel: bordspel 

Aantal spelers: 2 – 4 personen

Spelduur: 45-60 minuten

Vanaf leeftijd: 10 jaar

Uitgever: 999 games

Speluitleg

Tijdens dit coöperatieve bordspel draaien de spelers tijdens de dagfase één van hun drie gedekte kaarten om. Met het spelen van kaarten, kan je wapens maken, nieuwe stamleden verwelkomen of dieren verslaan voor eten. Soms is het niet mogelijk om een actie uit te voeren en kan je ervoor kiezen om de kaart af te leggen en een andere speler te helpen. Bij sommige kaarten kan je zelfs muurschilderingen – overwinningsfiches – verdienen.

Als alle kaarten op zijn, begint de nachtfase. Tijdens deze fase moeten jullie je stamleden voeren en missies volbrengen. Lukt het niet om al je stamleden te voeren? Of heb je niet alle missies gehaald? Dan krijg je een doodshoofdfiche (en die wil je niet!). Vijf doodshoofden = verloren. Is jullie prehistorische schilderij compleet met maar liefst vijf stukken? Dan winnen jullie Paleo!

Review

In deze review gaan we dieper in op de volgende onderdelen:

  • Vormgeving
  • Moeilijkheidsgraad
  • Interactie 
  • Herspeelbaarheid

Paleo geeft de prehistorische sfeer goed weer door het driedelige bord en de vormgeving van de verschillende componenten. Hoewel het bord vooral een leuke grafische toevoeging is, heeft het niet echt een belangrijke functie in het spel. Qua moeilijkheidsgraad is dit spel zowel door de beginner als de gevorderde speler te spelen. Wel is het aan te raden om het spel te spelen met iemand die het spel al kent of om voldoende tijd te reserveren voor een eerste potje. De interactie bij dit spel is ongekend hoog door het coöperatieve element. Je acties hebben invloed op de andere spelers en overleggen is de gewoonste zaak van de wereld tijdens een potje Paleo. Door de verschillende modules heeft Paleo een hoge herspeelbaarheid en kan je ook variëren in moeilijkheidsgraad.

Individuele reviews

👩🏼‍🏫 Kirsten: een super leuk spel met een hoog teamplayer gehalte! Samenwerken met je vrienden om de nacht te overleven. Het eerste potje faalden we direct. We hadden te weinig voedsel en waren na de eerste nacht al af. Het tweede potje ging veel beter en hebben we gewonnen! Het leuke vind ik dat dit spel veel spelcomponenten heeft en verschillende modules, maar toch best makkelijk te spelen is. 
⭐️ 8,5

🧙🏻Anthony: het is goed dat we een keer de aanbevolen instructies gevolgd hebben, anders waren we nu nog de eerste ronde aan het spelen. Goed interactief spel met een mooie design. Nog niet eerder een spel gespeeld waarbij het zo belangrijk is om te overleggen bij de stappen die je gaat zetten.
⭐️ 8

🦸🏻‍♂️Maikel: bij Paleo vorm je écht samen een team en hebben je acties gevolgen voor volgende rondes. Je bent constant in gesprek met andere spelers om de opties af te wegen. 
⭐️ 8

🕵🏼‍♀️Annebelle: in eerste instantie trok dit spel mij totaal niet, maar het heeft me blij verrast. De uitleg was wat ingewikkeld, maar na één keer spelen wordt alles duidelijk. Ik vind het erg leuk dat het een interactief spel is en de verschillende modules zorgen ervoor dat geen potje hetzelfde is.
⭐️ 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *