Bordspel 7 Wonders: ga terug in de oudheid

Review 7 Wonders

Een review van 7 Wonders kon natuurlijk niet uitblijven. 7 Wonders is een spel van Repos Production en gaat, natuurlijk, over de 7 wereldwonderen uit de oudheid. Het Olympia van de goden, de imposante bouwwerken van Gizah… noem maar op. Ga terug in de tijd en kies een stad. Je doel? Creeer een florerende stad op het gebied van wetenschap, handel en militaire kracht. Met dank aan The Game Station voor het beschikbaar stellen van dit spel. Schaf jouw exemplaar hier aan.

Algemene informatie 

Soort spel: bordspel

Aantal spelers: 2 – 7 personen

Spelduur: 30 minuten

Vanaf leeftijd: 10 jaar

Uitgever: Repos Production

Speluitleg

7 Wonders is uniek in zijn soort omdat het een bordspel is dat je maar liefst met zeven personen kan spelen. Voor ons een echte toevoeging in de spellenkast aangezien we regelmatig met wat meer mensen een spel (willen) spelen. Je komt al snel uit bij een kaartspel, maar 7 Wonders brengt daar verandering in. Tijdens een potje ben je de leider van één van de zeven grote steden van de oudheid. Je zorgt voor ontwikkeling op het gebied van wetenschap, handel en oefent je militaire macht uit. Hoe meer grondstoffen je hebt, hoe meer mogelijkheden. Maar je moet goed nadenken over je stappen. Tijdens een potje worden de kaarten namelijk doorgegeven aan je medespelers. Je weet dus nooit wat je volgende stap zal zijn, maar moet je strategisch vermogen wel inzetten om de meest florerende stad te bouwen.

Review 7 Wonders

In deze review van 7 Wonders gaan we dieper in op de volgende onderdelen:

  • Vormgeving
  • Moeilijkheidsgraad
  • Interactie 
  • Herspeelbaarheid

Tijdens een potje 7 Wonders waan je je echt in de oudheid. De kaarten zijn wat groter van formaat en hebben een zwarte achterkant met een rand van brons, zilver of goud. Daarnaast heeft de doos een fijne inlay waar je alle onderdelen in kwijt kan. Het spel bestaat niet uit rondes, maar alle spelers voeren tegelijkertijd hun acties uit. Je bent daardoor vooral bezig met het creëren van je eigen imperium, maar de kaarten maken dat er sprake is van veel interactie. Je kan bijvoorbeeld punten scoren wanneer je buren veel kaarten van dezelfde soort hebben, grondstoffen van elkaar kopen en elkaar op militair gebied overtreffen. Qua moeilijkheidsgraag heb je dit spel in vijf tot tien minuten uitgelegd aan je nieuwe medespelers. Het is niet ingewikkeld en je kan zo van start gaan. De herspeelbaarheid ligt hoog omdat het spel zeven wonderen en dus zeven andere bouwwerken bevat. Ieder bouwwerk heeft zo zijn eigenschappen en de diversiteit in kaarten maakt dat je bij ieder potje voor een andere strategie kan gaan. Geen potje is hetzelfde. Daarnaast zijn er uitbreidingen beschikbaar als je toe bent aan wat meer afwisseling.

Individuele review

🤸 2 – 7 spelers (Ja, je leest het goed!)
⏰ +/- 30 minuten

👩🏼‍🏫 Kirsten: Ik riep al best lang dat ik dit spel wilde proberen. Thanks to @thegamestation hebben we deze mogen spelen en reviewen. Echt een heel erg leuk spel waarbij iedereen met een ander wereldwonder ook automatisch een andere strategie heeft. Fijn dat er een kaart bijzit met uitleg over de acties die je hebt met bepaalde kaarten. Het doorgeven van de kaarten vind ik ook erg leuk, daardoor is het iedere keer een verrassing of je iets krijgt waar je iets mee kunt en wat je nodig hebt.
⭐️ 8

🧙🏻Anthony: Goed bedacht spel, het dikke pluspunt is dat dit met 7 mensen gespeeld kan worden Want duhh, er zijn 7 wonderen. Het leuke hieraan vind ik dat er veel verschillende manieren zijn om punten te verdienen die nodig zijn om te winnen
⭐️ 7.5

🦸🏻‍♂️Maikel: 7 Wonders is mooi vormgegeven en je moet echt goed nadenken over je strategie. Zet je in op militaire overwinningen? Of ga je juist voor zoveel mogelijk grondstoffen? Het doorgeven van de kaarten geeft een leuk verassingseffect. Je kan op veel verschillende manieren punten scoren. Voordeel: je hebt het ook zo uitgelegd aan nieuwe spelers.
⭐️ 7.5

🕵🏼‍♀️Annebelle: YES, eindelijk een bordspel dat we met +5 personen kunnen spelen! We hebben het natuurlijk ook even getest met 7 personen en het maakt de spelduur niet langer. Dit is dus een ideaal spel voor wat grotere gezelschappen.
⭐️ 7.5

Lees ook:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *